F12

ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΑΞΗΣ

Ημερομηνία Έναρξης/Λήξης Πράξης: 01/06/2021-31/05/2023

Α) Περιγραφή των βασικών δράσεων
1) Λογότυπο, βίντεο και ιστοσελίδα
Δημιουργία λογότυπου, κεντρικού μηνύματος και ενός βίντεο καθώς και της ιστοσελίδας της Πράξης.

2) Πληροφοριακό υλικό
Σχεδιασμός και έκδοση ενημερωτικών/πληροφοριακών φυλλαδίων και εκπαιδευτικού υλικού, τα οποία θα αναδεικνύουν το φυσικό και γεω-αρχαιολογικό ενδιαφέρον των επιλεγμένων περιοχών.

3) Ψηφιακό ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά σποτ
Παραγωγή ενός ψηφιακού ντοκιμαντέρ και δύο διαφημιστικών σποτς τα οποία θα προβάλλουν τη γεω-αρχαιολογική και αρχαιομεταλλευτική/μεταλλουργική σημασία των Δυτικών Κυκλάδων και της Κοινότητας Ασγάτας.

4) Περιηγήσεις, ημερίδες, διεθνής συνάντηση
Διοργάνωση και διεξαγωγή πέντε οργανωμένων περιηγήσεων-εκδρομών, δύο ημερίδων και μίας διεθνούς συνάντησης.

5) Καταγραφή και τεκμηρίωση
Καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαιομεταλλευτικών/μεταλλουργικών θέσεων των Δυτικών Κυκλάδων και της περιοχής της Ασγάτας με στόχο την επαύξηση των αρχαιομεταλλουργικών/αναλυτικών πληροφοριών και δεδομένων.

6) Καθαρισμός και ψηφιακή αποτύπωση
Καθαρισμός και ψηφιακή αποτύπωση αρχαιο-μεταλλευτικών/μεταλλουργικών θέσεων και περιηγητικών διαδρομών-μονοπατιών των νήσων Σίφνου, Σερίφου και Κύθνου και της Κοινότητας Ασγάτας.

7) Χωροθέτηση, διαμόρφωση και σήμανση
Χωροθέτηση, διαμόρφωση και σήμανση αρχαιο-μεταλλευτικών/μεταλλουργικών θέσεων και περιηγητικών διαδρομών-μονοπατιών στις επιλεγμένες περιοχές.

8) Σύστημα παρακολούθησης
Εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος ψηφιακής παρακολούθησης του αρχαιολογικού χώρου στον Αγ. Σώστη (Σίφνος) μέσω καμερών που θα στοχεύει στην προστασία του χώρου, στην παρακολούθηση της επισκεψιμότητας και στην ασφάλεια των επισκεπτών.

9) Κέντρα Ανάδειξης
Ίδρυση και λειτουργία δύο Κέντρων Ανάδειξης της Φυσικής και Γεω-Μεταλλουργικής Κληρονομιάς (ένα στη Σίφνο και ένα στην Ασγάτα). Στα Κέντρα θα δημιουργηθούν εργαστήρια κατάλληλα εξοπλισμένα για τη διενέργεια προσομοιώσεων παραγωγής αρχαίων μετάλλων.

10) Ενημερωτικοί Σταθμοί
Δημιουργία ενημερωτικών σταθμών στη Σέριφο και στην Κύθνο. Οι σταθμοί θα εφοδιαστούν με πληροφοριακό/ενημερωτικό υλικό.

11 Εκθέσεις γεωλογικών-μεταλλευτικών δειγμάτων
Εγκατάσταση δύο μόνιμων εκθέσεων γεωλογικών – μεταλλευτικών δειγμάτων, οι οποίες θα στεγάζονται στα Κέντρα Ανάδειξης

12) «Διαδικτυακή-GIS Πλατφόρμα»
Ανάπτυξη μίας Διαδικτυακής-GIS πλατφόρμας, η οποία θα περιλαμβάνει, ψηφιακούς χάρτες και πληροφορίες για τους φυσικούς και γεωαρχαιολογικούς πολιτισμικούς πόρους των Δυτικών Κυκλάδων και της Κύπρου.

13) Εφαρμογή για κινητά
Ανάπτυξη μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα η οποία θα περιλαμβάνει ψηφιακούς χάρτες και πληροφορίες για τους φυσικούς και γεω-αρχαιολογικούς πολιτισμικούς πόρους των Δυτικών Κυκλάδων και της Κύπρου.

14) Ψηφιακά μουσειοπαιχνίδια
Δημιουργία δύο μουσειοπαιχνιδιών με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος παιδιών σχολικής ηλικίας, την εκμάθηση με διαδραστικό τρόπο θεμάτων σχετικών με τις πρώτες ύλες, τη γεωλογία και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.

15) Ολοκληρωμένα Σχέδια Διαχείρισης
Εκπόνηση δύο Διαχειριστικών Σχεδίων με στόχο την ανάλυση της δυναμικής των υποδομών και των δυνατοτήτων του νησιού της Σίφνου και της Κοινότητας Ασγάτας, όσον αφορά στη γεω-αρχαιολογική και αρχαιο-μεταλλευτική τους κληρονομιά καθώς και στη σύνταξη προτάσεων για τη βιώσιμη και αειφόρο διαχείρισή της.

16) Οδηγός «καλών πρακτικών»
Ανάπτυξη ενός Οδηγού «καλών πρακτικών» με στόχο την προώθηση και αναβάθμιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στην προστασία των πολιτιστικών τοπίων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του δικτύου Natura.

Β) Αποτελέσματα Πράξης

•Δημιουργία λογότυπου, βίντεο και κεντρικού μηνύματος
•Ανάπτυξη ιστοσελίδας και πληροφοριακού υλικού
•Ανάπτυξη ψηφιακού ντοκιμαντέρ και διαφημιστικών σποτς
•Δημιουργία θεματικών ψηφιακών μουσειοπαιχνιδιών
•Οργανωμένες περιηγήσεις
•Διεξαγωγή ημερίδων και διεθνούς συνάντησης
•Καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαιο-μεταλλευτικών θέσεων των Δυτικών Κυκλάδων και της περιοχής Ασγάτας
•Καθαρισμός αρχαιο-μεταλλευτικών θέσεων των νήσων Σίφνου, Σερίφου, Κύθνου και της περιοχής της Ασγάτας
•Ψηφιακή αποτύπωση περιηγητικών διαδρομών των νήσων Σίφνου, Σερίφου Κύθνου και της Ασγάτας Κύπρου
•Χωροθέτηση, διαμόρφωση και σήμανση περιηγητικών διαδρομών στη Σίφνο και στην Ασγάτα
•Έργα διάσωσης/προστασίας και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης στην περιοχή του Αγ. Σώστη Σίφνου
•Δημιουργία δύο Κέντρων Ανάδειξης
•Δημιουργία δύο Ενημερωτικών Σταθμών
•Σχεδιασμός και ανάπτυξη μιας «Διαδικτυακής-GIS Πλατφόρμας» και μιας πιλοτικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα/tablet.
•Εκπόνηση δύο Διαχειριστικών Σχεδίων
•Ανάπτυξη Οδηγού «καλών πρακτικών»

Γ) Καινοτομίες

Πρωτοτυπία της Πράξης αποτελεί η ανάδειξη ενός, έως τώρα άγνωστου, τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (Διαδικτυακή-GIS Πλατφόρμα, εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα/tablet), νέων μορφών επικοινωνίας και συνέργειας τοπικών τουριστικών φορέων.

Δ) Δυνατότητα χρήσης από άλλους Δικαιούχους

Η μεθοδολογία υλοποίησης της Πράξης εξασφαλίζει την εφαρμοσιμότητά της και από Φορείς πέρα από το παρόν εταιρικό σχήμα, καθώς στηρίζεται σε δράσεις που δύνανται να υλοποιηθούν σε περιοχές με χαρακτηριστικά ικανά να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης επισκεπτών. Επιπλέον, τα Διαχειριστικά Σχέδια και ο Οδηγός «καλών πρακτικών» μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση για την υλοποίηση παρόμοιων έργων από άλλους οργανισμούς, προσφέροντας την τεχνογνωσία στην προσέγγιση ανάλογων ζητημάτων ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού.
Τα πληροφοριακά έντυπα και τα θεματικά ψηφιακά μουσειοπαιχνίδια, θα διανέμονται από τα Κέντρα Ανάδειξης και τους Ενημερωτικούς Σταθμούς καθώς και από τα γραφεία του Δήμου Σίφνου, Σερίφου, Κύθνου και της Κοινότητας Ασγάτας και σε άλλους τοπικούς φορείς. Το ντοκιμαντέρ καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό, θα είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της Πράξης αλλά και στους επισκέπτες των Κέντρων και των Σταθμών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

Κείμενο…

ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ