Περιγραφή: |
Η πράξη ACUA αφορά αυτόνομους μηχανικούς κομποστοποιητές για αστικούς χώρους και έχει να κάνει με την εφαρμογή της τεχνολογίας, που από τη μια: α) θα στηρίξει την ανάπτυξη των συστημάτων διαλογής στην πηγή σε περισσότερα από δύο κλάσματα που είναι τώρα, και β) θα μπορεί να έχει ένα ενεργό και σημαντικό ρόλο, ακόμα και όταν κεντρικές μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένων υπολειμμάτων θα αναπτυχθούν. Η εν λόγω τεχνολογία θα εφαρμοστεί και στους τρεις εμπλεκόμενους δήμους (Δήμος Ηρακλείου, Δήμος Ρόδου και Δήμος Λεμεσού) |
Αναμενόμενα αποτελέσματα: |
Εκτιμάται ότι, α) οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα μπορούν να διαχωρίσουν και να κομποστοποιούν παραπάνω από 50 tn βιοαποβλήτων ετησίως σε κάθε Δήμο, 150 tn συνολικά και τουλάχιστον 300 tn στη διάρκεια του έργου. Καθώς η διαδικασία αυτή θα βελτιώνει και την καθαρότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, μπορεί να προστεθεί σε αυτό το ποσό και ένα καθαρό νέο κλάσμα υλικών συσκευασίας, της τάξης των 25 tn / έτος. Σε ότι αφορά στους δείκτες αποτελέσματος, αυτοί αναφέρονται στην ίδια δράση ως ποσοστό οικιακών αποβλήτων που εκτρέπονται από την ταφή, β) μπορεί να θεωρηθεί ότι εκτρέπονται από την ταφή 50 tn βιοαποβλήτων για κάθε Δήμο, τα οποία θα κατέληγαν στην ταφή, και περίπου 5 tn ανακυκλώσιμων που δεν απορρίπτονται από τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, λόγω της χαμηλής καθαρότητάς τους. Σε σχέση με το σύνολο των ΑΣΑ του κάθε Δήμου που εκτιμάται ότι καταλήγουν σε ΧΥΤΑ και είναι 90.000 tn για το Δήμο Ηρακλείου, 40.000 tn για το Δήμο Λεμεσού και 50.000 tn για το Δήμο Ρόδου τα ποσοστά που επιτυγχάνονται μέσα από το ACUA είναι 0,06 % για το Δήμο Ηρακλείου, 0,14 % για το Δήμο Λεμεσού και 0,11 % για το Δήμο Ρόδου και γ) σε ότι αφορά στο βιαποδομήσιμο κλάσμα που εκτιμάται σε 40.500 tn για το Δήμο Ηρακλείου, 20.250 tn για το Δήμο Λεμεσού και 22.500 tn για το Δήμο Ρόδου, οι 50 tn βιοαποβλήτων ισούνται με 0,12 %, 0,25 % και 0,22 % αντίστοιχα |
Αναμενόμενες εκροές: |
1.Μια αναλυτική καταγραφή των χαρακτηριστικών των διαφορετικών συνοικιών των εμπλεκόμενων Δήμων, ώστε να επιλεχθούν κατάλληλες και αντιπροσωπευτικές περιοχές για την εγκατάσταση των αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών. Ανοιχτή πρόσκληση στους δημότες/φορείς, ώστε να συμφωνήσουν στην τοποθέτηση τους και στις υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται. Στόχος, η επιλογή 3-4 πολυκατοικιών (ή χώρων αστικού ενδιαφέροντος) σε όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους με συνολικά 200 με 250 κατοίκους.
2.Σχεδιασμός του συστήματος διαλογής στην πηγή που θα εφαρμοστεί στους Δήμους. Ανάπτυξη, εντός των χώρων, συστήματος διαχωρισμού των βιοαποβλήτων με τη χρήση ειδικών κάδων και κομποστοποιήσιμες σακούλες. Στόχος 50 με 60 νοικοκυριά σε κάθε Δήμο.
3. Η απόκτηση πέντε (5) αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών ωφέλιμης χωρητικότητας 1-2,0 m3 ο καθένας, για κάθε Δήμο ή 2 ωφέλιμης χωρητικότητας 1-2,0 m3 και 1 ωφέλιμης χωρητικότητας 8-15 m3 ή 4 ωφέλιμης χωρητικότητας 2-4 m3 και έναν 1-2m3.
4. Λειτουργία, τόσο των αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών (με συνεχή παρακολούθηση τους), όσο και του γενικότερου συστήματος διαλογής στην πηγή που θα έχει εγκατασταθεί στις πολυκατοικίες. Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να διαχειριστούν, μέσα σε ένα πλήρες έτος, περισσότεροι από 50 tn βιοαποβλήτων σε κάθε έναν από τους Δήμους και ακόμα 25 tn ανακυκλώσιμα υλικά.
5. Πλήρης οικονομική και περιβαλλοντική αξιολόγηση της λειτουργίας των παραπάνω και ανάπτυξη οδηγιών και σχεδιαστικών μοντέλων, για εφαρμογή του συνόλου της διαδικασίας.
6. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάχυσης και δημοσιότητας των αποτελεσμάτων , με τη χρήση συμβατικών αλλά και ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης. |