DIGIARC: Δελτίο τύπου, Τεχνική συνάντηση (διαδικτυακά), 06/11/2020

Print Friendly, PDF & Email

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ INTERREG VA ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ DIGIARC ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για τη διάσωση και ανάδειξη της Μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου, της Πράξης DigiArc, την Παρασκευή 06 Νοεμβρίου 2020. Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στη διαδικτυακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της προόδου του έργου από τους τέσσερις εταίρους, όσον αφορά την ψηφιοποίηση των μνημείων της Κύπρου και στην περιοχή του Αιγαίου, στην οποία περιλαμβάνεται η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και του κάστρου της Χάλκης. Στην ημερίδα έλαβαν μέρος, εκ μέρους της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και εκ μέρους της Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επιπρόσθετα, στην διαδικτυακή ημερίδα έγιναν παρουσιάσεις από τρεις διεθνώς καταξιωμένους ομιλητές. Συγκεκριμένα, έγιναν οι παρουσιάσεις της Καθηγήτριας Ιωάννας Κακουλλή, από το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες «Πώς η επιστήμη και η τεχνολογία των υλικών έχει διαμορφώσει μια νέα πορεία στην ολιστική τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς»∙ του Καθηγητή Πέτρου Πατιά,  Διευθυντή του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), «Πολιτιστική Κληρονομιά και 5η Βιομηχανική Επανάσταση»∙ και του κύριου Ανδρέα Φατούρου, CEΟ και συνιδρυτή της εταιρίας Clio Muse Applications for Culture στην Ελλάδα, «Ψηφιακές ξεναγήσεις: μια πολλά υποσχόμενη και επεκτάσιμη πρόταση για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς». Οι παρουσιάσεις προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον, με περισσοτέρους από 130 συμμετέχοντες, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο τέλος της ημερίδας έγινε γόνιμη συζήτηση για τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου. Ειδική μνεία έγινε για τα έξοχα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συνεργασία των εταίρων, καθώς και για τις σημαντικές προοπτικές, μετά τη διεκπεραίωση των τελικών στόχων του έργου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ημερίδας στην ιστοσελίδα στο YouTube στο σύνδεσμο https://youtu.be/G8sF6csGtmE. Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο DigiArc, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου https://www.digiarc.eu/

H πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.