C4

ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΑΞΗΣ

Ημερομηνία Έναρξης/Λήξης Πράξης: 01/11/2019 – 15/04/2021

 

Α) Περιγραφή των βασικών δράσεων  

 

Το φυσικό αντικείμενο της κοινής πράξης αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση  συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης για τέσσερα (4) νοσοκομεία  αρμοδιότητας της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου σε νησιά του Βορείου και του Νοτίου  Αιγαίου καθώς επίσης και σε δύο (2) νοσοκομεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιο  συγκεκριμένα στα: i. Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο» ii. Γ.Ν. Σάμου «Αγ. Παντελεήμων» iii.  Κ.Θ.Κ.Υ. Λέρου iv. Γ.Ν. Ρόδου «Αν. Παπανδρέου» και i. Γ.Ν. Λευκωσίας ii. Νοσοκομείο  «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ». Παράλληλα υλοποιήθηκαν/θα υλοποιηθούν δράσεις που  σχετίζονται με την ολοκλήρωση της παρέμβασης στα πλαίσια του προγράμματος εδαφικής  συνεργασίας, όπως η διαχείριση και ο συντονισμός της πράξης, οι ενέργειες για τη  δημοσιότητα και πληροφόρηση και την απαραίτητη εκπαίδευση των στελεχών των  νοσοκομείων που αφορά η παρέμβαση στις νέες τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν με την  εγκατάσταση των συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης. 

 

Β) Αποτελέσματα Πράξης (αναμενόμενα για όσα δεν έχουν ολοκληρώσει) 

 

Η εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής οξυγόνου έχει συμβάλει τόσο σε σημαντική  μείωση λειτουργικού κόστους των τεσσάρων (4) νοσοκομείων αρμοδιότητας της 2ης ΔΥΠΕ  και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση των νοσοκομείων της Κυπριακής  Δημοκρατίας, όσο και στην ομαλότερη λειτουργία τους. Οι νησιωτικές μονάδες υγείας  προμηθεύονταν ιατρικό οξυγόνο με την μέγιστη τιμή ανά κυβικό μέτρο λόγω του κόστους  μεταφοράς και πολλές φορές η προμήθεια γινόταν με προβλήματα λόγω καιρικών  συνθηκών. Πρόκειται για παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη, με εστίαση στην ενεργειακή  αναβάθμιση 6 συνολικά δημοσίων κτιρίων (4 στην Ελλάδα και 2 στην Κύπρο) σύμφωνα με  τις απαιτήσεις της Πράξης και κατά συνέπεια την μείωση της πρωτογενούς ενέργειας που  καταναλώνεται στα νοσοκομεία αυτά και κατά συνέπεια την μείωση λειτουργικών εξόδων. 

 

 Γ) Καινοτομίες  

 

Η καινοτομία της δράσης έγκειται στο γεγονός ότι με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας  καθίσταται δυνατή η αυτονομία νησιωτικών δομών υγείας σε ένα ζωτικής σημασίας προϊόν  (χαρακτηρισμένο ως φάρμακο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – WHO). Επισημαίνεται η ώθηση που δίνεται στα στελέχη των νοσοκομείων να εμπλακούν ενεργά με  νέες τεχνολογίες. 

 

Δ) Δυνατότητα χρήσης από άλλους Δικαιούχους 

 

Είναι βέβαιο ότι η τεχνογνωσία που έχει κερδηθεί από τα στελέχη του Κύριου Δικαιούχου  και η προστιθέμενη αξία των εγκαταστάσεων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου στα  νοσοκομεία των ακριτικών νησιών «δείχνουν τον δρόμο» για τον δεύτερο Δικαιούχο. Καλές  πρακτικές και εμπειρία από της λειτουργίας των συστημάτων θα ήταν χρήσιμες στο μέλλον  και για άλλους Δικαιούχους παρόμοιων Πράξεων. 

Μία ή περισσότερες μελλοντικές Πράξεις παρόμοιας παρέμβασης/περιεχομένου θα  μπορούσαν να αντλήσουν τις καλές πρακτικές της Πράξης «ΟΞΥΓΟΝΟ» και να αποδώσουν  αντίστοιχα οφέλη. Δεδομένης της ιδιαίτερης γεωγραφικότητας της χώρας, ιδιαίτερα σε  νησιωτικές δομές παροχής υγείας ή/και σε αντίστοιχες δυσπρόσιτων περιοχών, η  εγκατάσταση μονάδων παραγωγής οξυγόνου μπορεί να συμβάλει στην μείωση του  λειτουργικού κόστους, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των  ιατρικών περιστατικών και εν τέλει να βελτιώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών  υγείας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

Κείμενο…

ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

Κείμενο…