ACUA – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΑΞΗΣ

Ημερομηνία Έναρξης/Λήξης Πράξης: Aπό  01/12/2017 έως 31/07/2021

 

Α) Περιγραφή των βασικών δράσεων 

Στόχος της πράξης ACUA, είναι η ανάπτυξη μέσα στον αστικό ιστό και με επίκεντρο οποιοδήποτε χώρο αστικού ενδιαφέροντος, ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων και επεξεργασίας τους στον ίδιο χώρο, χωρίς φυσικά τη δημιουργία της οποιασδήποτε όχλησης. Στο κέντρο των δράσεων αυτών βρίσκονται τα συστήματα που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην τεχνολογία της κομποστοποίησης και είναι οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές (AMK). Οι οποίοι αποτελούν και την καινοτομία της Πράξης.

Όσον αφορά τις δράσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί είναι η επιλογή των κατάλληλων και αντιπροσωπευτικών χώρων εγκατάστασης των ΑΜΚ, και στους τρεις εμπλεκόμενους Δήμους, η εγκατάσταση των ΑΜΚ και η λειτουργία τους, σε συνδυασμό με ένα αναλυτικό σύστημα διαλογής στην πηγή, που περιλαμβάνει το σύνολο των κλασμάτων των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, δηλαδή και τα ανακυκλώσιμα (υλικά συσκευασίας) και τα γενικά (ότι δεν ανήκει στις άλλες δύο κατηγορίες). Συνολικά εγκαταστάθηκαν 11 ΑΜΚ ενώ συμμετέχουν μετά από ανοικτή πρόσκληση 2 νοσοκομεία, το δημοτικό συσσίτιο του Δήμου Ρόδου και η Λαχαναγορά, 3 χώροι μαζικής εστίασης και πάνω από 150 πολίτες. 

Πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Ηρακλείου εγκαταστάθηκαν 3 ΑΜΚ (δυναμικότητας 12.8 m3, 1.49 m3 & 2.27 m3), στον Δήμο Ρόδου 5 ΑΜΚ (δυναμικότητας 1.49 m3 & 2.27 m3), και στον Δήμο Λεμεσού 3 ΑΜΚ (δυναμικότητας 12.8 m3 & 1.49 m3). Ο κάθε Δήμος προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση των ΑΜΚ καθώς και του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (καφέ οικιακοί κάδοι, πλαστικοί κάδοι για εσωτερικό χώρο και κομποστοποιήσιμες σακούλες), με σκοπό την εφαρμογή ενός συστήματος διαλογής στην πηγή, συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων και επεξεργασίας τους στον ίδιο χώρο, χωρίς φυσικά τη δημιουργία της οποιασδήποτε όχλησης. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα παράγουν ένα υψηλής ποιότητας προϊόν το οποίο αξιολογήθηκε από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και χρησιμοποιείται από τους εμπλεκόμενους δήμους στους χώρους πρασίνου.

Β) Αποτελέσματα Πράξης 

Οι ΑΜΚ στους εμπλεκόμενους δήμους καθώς και τα συστήματα διαλογής στη Πηγή έχουν την δυνατότητα συνολικής εκτροπής 400tn/έτος βιοαπόβλητα και 700 tn ανακυκλώσιμα. Συνεπώς συνολικά εκτρέπονται 1.100tn/έτος απόβλητα. Επιπλέον μέσα από την αναλυτική περιβαλλοντική, οικονομική και τεχνολογική αξιολόγηση της διαδικασίας, εκτιμήθηκε το πραγματικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος και φυσικά, η τεχνολογική δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης και εφαρμογής του συστήματος στο σύνολο των Δήμων. Η διάχυση των αποτελεσμάτων της Πράξης επιτεύχθηκε μέσα από την ιστοσελίδα της Πράξης (https://acua-project.eu), τα social media, βίντεο, ενημερωτικό φυλλάδιο,  συνεντεύξεις τύπου, άρθρα για το ευρύ κοινό αλλά και την επιστημονική κοινότητα αλλά και 3 διαδικτυακές ημερίδες αποτελεσμάτων.

Γ) Καινοτομίες 

Η καινοτομία της Πράξης ACUA όπως αναφέρθηκε είναι η ανάπτυξη μέσα στον αστικό ιστό και με επίκεντρο οποιοδήποτε χώρο αστικού ενδιαφέροντος, ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων και επεξεργασίας στον ίδιο χώρο, χωρίς φυσικά τη δημιουργία της οποιασδήποτε όχλησης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση των ΑΜΚ, οι οποίοι αποτελούν αυτόνομες, κλειστές μονάδες κομποστοποίησης, χωρίς έκλυση οσμών ή απορροή διασταλαζόντων, που λειτουργούν με μηδενική σχεδόν ανθρώπινη παρέμβαση (διαθέτουν λογισμικό ελέγχου λειτουργίας), μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε και το μέγεθος τους ποικίλει ανάλογα τις χρήσεις τους.

Δ) Δυνατότητα χρήσης από άλλους Δικαιούχους 

Μέσα από τα αποτελέσματα της Πράξης και την ανάπτυξη του παραπάνω υλικού η Πράξη ACUA θα επιτρέψει σε Δήμους / Περιφέρειες / Φορείς Διαχείρισης ΑΣΑ, να εφαρμόσουν αντίστοιχα προγράμματα, ταχύτερα και με επιτυχία (εντός και εκτός των Περιφερειών του Προγράμματος αλλά και των δύο χωρών).