Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020: Έγκριση του νέου Προγράμματος

Print Friendly, PDF & Email

54 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

 

Χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα με την υποστήριξη της ΕΕ ύψους άνω των 54 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε σήμερα, 9 παραμεθόριες περιφέρειες στην Ελλάδα και την Κύπρο θα λάβουν σημαντική ώθηση για τις τοπικές οικονομίες τους με μέτρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα βελτιώσουν τις υποδομές και θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η κ. Corina Crețu, Επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, η οποία ενέκρινε σήμερα το πρόγραμμα, δήλωσε τα εξής: «Τα διασυνοριακά μας προγράμματα αποδεικνύουν έμπρακτα την προστιθέμενη αξία της ΕΕ· χάρη στο πρόγραμμα αυτό, η ενεργός συνεργασία θα αποφέρει πολλά οφέλη για τα άτομα που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου· νέες θέσεις εργασίας, προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και τεχνολογίες αιχμής που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και να προσφέρουν νέους τομείς περιφερειακής ανάπτυξης.»

Η στήριξη από το πρόγραμμα INTERREG υπερβαίνει τα 54 εκατ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε σχεδόν 46 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις ακόλουθες τρεις προτεραιότητες:

1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας

2. Αποδοτική χρήση της ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών

3. Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη κινδύνων

Το νέο πρόγραμμα INTERREG έχει ως στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται επίσης στους τρόπους με τους οποίους οι περιφέρειες μπορούν να συνεργάζονται για τον περιορισμό και την αντιστροφή των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω επενδύσεων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος: μέσω της πρόληψης των κινδύνων ή με την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών.

Ορισμένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα:

  • Αύξηση της χρήσης των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών στις επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα.
  • Μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων σε αστικές περιοχές.
  • Ενίσχυση της προσβασιμότητας στις παραμεθόριες περιοχές παράλληλα με τη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών.
  • Βελτίωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών.
  • Κατάρτιση κοινών στρατηγικών ανάπτυξης του τουρισμού και σχεδιασμός κοινών εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων και προορισμών.
  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υδάτινων πόρων. Προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες