DIGI ARC: Ενημερωτικό Δελτίο προόδου

Print Friendly, PDF & Email

Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε κατά το τριήμερο 03-05 Απριλίου 2019 Τεχνική Συνάντηση της πράξης DigiArc που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 και στοχεύει στη βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

Είχε προηγηθεί εναρκτήρια συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εταίρων, κατά το διήμερο 10-11 Δεκεμβρίου 2018, στην Αθήνα, στα γραφεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και  Ενημέρωσης (Υ.Ψ.Η.ΠΤ.Ε.).

 

Στην πράξη συμμετέχουν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και  Ενημέρωσης (Υ.Ψ.Η.ΠΤ.Ε.) /Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ τομέα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΔΟΤΠΕ ΤΠΕ) ως επικεφαλής Εταίρος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας και το ΥΠΠΟΑ-Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου από την Ελληνική πλευρά, καθώς και το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου από την Κυπριακή πλευρά.

 

Η πράξη έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2021 και σήμερα βρίσκεται στη φάση έναρξης διαγωνιστικών διαδικασιών. Στόχος της πράξης είναι η ανάδειξη πλούσιου Πολιτιστικού αποθέματος του νησιωτικού χώρου της Ελλάδας και της Κύπρου, με χρήση νέων μέσων. Εστιάζει σε αποτύπωση (ψηφιακά μέσα), τεκμηρίωση, διαφύλαξη (Κιβωτός), και προβολή (πύλη) φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος, οχυρωματικών μεσαιωνικών έργων. Ειδικοί στόχοι αυτής είναι,  δημιουργία σύγχρονης υποδομής για διαχείριση ψηφιοποιημένου αρχείου, σύγκριση και προβολή υλικού εξαιρετικής ιστορικής αξίας, ψυχαγωγία κοινού (ντοκιμαντέρ/ταινίες 3D), ενθάρρυνση δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας των δύο περιοχών σε θέματα πολιτισμικού-φυσικού περιβάλλοντος και δημιουργία προϋποθέσεων για την προσβασιμότητα.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε περιήγηση στα τείχη και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου. Ακολούθησε παρουσίαση του φυσικού αντικειμένου του τμήματος του έργου που αφορά στο ΥΠΠΟΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσων και ειδικότερα στις Μεσαιωνικές Οχυρώσεις της Ρόδου αλλά και στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Χάλκης. Οι εταίροι της πράξης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών, ενώ επιβεβαίωσαν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της πράξης. Συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα και διασαφηνίστηκαν λεπτομέρειες. Τέθηκε πλάνο για τις επόμενες ενέργειες, αλλά και τις επόμενες συναντήσεις, ανά εταίρο αλλά και συνολικά.



Σχόλιο